Arkiv | Nyheter

Nordic Academic Press på Svenska historikermötet 2017

Den 10-12 maj 2017 är det dags för mer än 500 historiker att mötas på Mittuniversitetet, campus Sundsvall, för det sjunde Svenska historikermötet. Annika Olsson och Erik Osvalds kommer att vara där från förlaget. Du möter dem bland annat vid våra bokbord – välkommen att diskutera böcker i alla former med oss!

Nordic Academic Press på SWEPSAs statsvetenskapliga konferens i Visby

Nordic Academic Press var på plats på de svenska statsvetenskapliga forskarnas årliga konferens, SWEPSA, som i år arrangerades av Uppsala universitet på Campus Gotland i Visby. Här diskuterades böcker och massor av dagsaktuella samhällsfrågor under dagarna 19 till 21 oktober. Statsvetenskapliga förbundet eller Swedish Political Science Association (SWEPSA) är statsvetarnas ämnesorganisation som bildades 1970. Förbundet  Läs mer »

I samarbete med Kriterium lanserar vi den vetenskapligt kvalitetssäkrade bokserien Checkpoint!

Checkpoint är Nordic Academic Press serie för sakkunniggranskade böcker. I samarbete med Kriterium – en nationell plattform för peer review enligt fastlagda riktlinjer – genomför vi en granskning utöver den traditionella kollegiala granskning som annars är standard för svenska manus. Det är en viktig komplettering av de tjänster och det kvalitetshöjande arbete förlaget erbjuder sina författare. Redaktionen på  Läs mer »

Nordic Academic Press på ESSHC Valencia 2016

Nordic Academic Press fanns med bland bokborden på European Social Sciences History Conference som i år hölls 30 mars–2 april på universitetet i Valencia, Spanien. ESSHC organiseras av The International Institute of Social History (IISH) i Amsterdam, och hålls en gång vartannat år. Syftet med konferensen är att vara en mötesplats för forskare i historia  Läs mer »

Ett stort grattis till Joachim Östlund! Han tilldelas litteraturpris för Saltets pris!

Vi på förlaget gratulerar Joachim Östlund som med sin bok Saltets pris är årets mottagare av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus Litteraturpris! Stiftelsen Sveriges Sjömanshus Litteraturpris tilldelas personer som gjort stora och berömvärda insatser inom ämnesområdet sjöfartslitteratur. Priset kommer att utdelas på Bokmässan i Göteborg den 23 september. Om Saltets pris: [E]n av 2014 års intressantaste svenska  Läs mer »

Mats Burström om sin aktuella bok i SvD

Skyttegravar från första världskriget, platsen för Tredje rikets årliga skördefestival eller grottan i Hälsingland där en tysk flykting gömde sig. I boken Skärvor av 1900-tal samlar arkeologen Mats Burström ett antal essäer – många av dem ursprungligen publicerade som understreckare i SvD – om platser som har något speciellt att berätta om det förra århundradet.  Läs mer »

Vi firar årets Cliopristagare! Ylva S. Sjöstrand och Stadens sopor

Vi på förlaget gratulerar Ylva S. Sjöstrand som med boken Stadens sopor är årets mottagare av det prestigefyllda Cliopriset 2015! Så hör löd juryns motivering: ”Ylva S. Sjöstrand tilldelas Cliopriset 2015 för sin välgjorda och mångsidiga studie av sopornas historia. Genom att fruktbart kombinera ekonomiska, ekologiska, tekniska och politiska aspekter av kvittblivning skildrar hon den moderna stadens förvandling  Läs mer »

Idéhistorikern Leif Runefeldt intervjuad i Forskning och Framsteg

Idéhistoriker Leif Runefeldt är aktuell med boken Att hasta mot undergången som undersöker synen på konsumtion i Sverige under tiden 1720-1820. Varför blev konsumtionen ett problem i Sverige för 300 år sedan? – Då ökade handeln och vi fick allt fler kolonialvaror som kaffe, te, porslin och färgämnen. De kunde användas på ett sätt som  Läs mer »

Saltets pris i P3

Joachim Östlund, författaren till Saltets pris, berättar om de svenska sjömän som tillfångatogs och blev slavar under 16- och 1700-talet. Klippet hittar ni här och intervjun börjar ungefär 44:50 in i klippet.

Nordic Academic Press på SASS-konferensen i Ohio

Den 4-5 maj gick SASS-konferensen i Ohio av stapeln. Nordic Academic Press utgivning fanns representerad genom ett antal titlar och en rykande färsk flyer över vår engelska utgivning!