Pressinformation:
En svensk harlekinad

Narren som litterärt motiv hos Carl Jonas Love Almqvist, Hjalmar Bergman och Lars Forssell

Åsa Mälhammar

Hur kan något så färgglatt, ljudligt och rörligt – något så teatralt – som en narr fångas i skriftlig form? Hur omvandlas narren till ett litterärt motiv, och hur påverkar den texten tematiskt, strukturellt, stilistiskt?

I den nya boken En svensk harlekinad undersöker litteraturvetaren Åsa Mälhammar dessa frågor genom att analysera romanerna Drottningens juvelsmycke av Carl Jonas Love Almqvist, Clownen Jac av Hjalmar Bergman och diktsamlingen Narren av Lars Forssell. Verkens huvudgestalter bildar en rad av narrar, en harlekinad, som får tjäna som exempel på hur motivet utformas och används i svensk litteratur.

Under medeltiden var narren en negativ motbild i kristen retorik, medan romantikens författare kom att intressera sig desto mer för figurens avvikande natur. Därmed bereddes vägen för de författare, målare och kompositörer som i modernismens gryning gjorde den till en bild för konstnärskapet.

Åsa Mälhammar är litteraturvetare vid Stockholms universitet. Hon är även verksam som journalist och kulturskribent. En svensk harlekinad är hennes doktorsavhandling.

TitelEn svensk harlekinad: Narren som litterärt motiv hos Carl Jonas Love Almqvist, Hjalmar Bergman och Lars Forssell
FörfattareÅsa Mälhammar
Boktyp
Ämne
ISBN978-91-85509-16-4
Art. nr.4106
Sidantal400
Storlek150 x 225 mm
Utgiven2009
Illustrerads/v
Pris249 kr

Om författaren

Åsa Mälhammar

Åsa Mälhammar

Åsa Mälhammar (f. 1968) är litteraturvetare utbildad vid Stockholms universitet. Hon är även verksam som journalist och kulturskribent. En svensk harlekinad är hennes doktorsavhandling.

En svensk harlekinad

Första recensionsdatum: 27 maj 2009

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild