Järtecken

Joen Petri Klint och 1500-talets vidunderliga lutherdom

Sofia Gustafsson

Sofia Gustafsson har skrivit en lärd och mycket underhållande bok som ger läsaren god insyn i hur man i slutet av 1500-talet förstod tillvaron och sin egen samtid. Trots höga akademiska anspråk är den lättillgänglig och dessutom skriven med empati och värme för människor som levde i en annan tid och med en förståelse av tillvaron som skiljer sig från vår egen. En högst läsvärd exkursion att göra under fortsatta heta sommardagar, som också vi mer vetenskapligt söker tyda som tidens tecken.
Jacob Carlander /NT.se/Corren.se

Lyssna på när Sofia Gustafsson medverkar i podcasten Historia Nu 

Kometer, norrsken, jordbävningar, drakar, missbildningar och andra märkligheter – ofta uppfattades de som så kallade järtecken som varslade om kommande olyckor.

I sin 400 sidor långa bok från 1500-talets andra hälft beskriver kyrkoherden Joen Petri Klint i ord och bild dessa bisarra tecken, deras uppkomst och betydelser. Han försöker finna sambandet mellan dem och efterföljande händelser – såsom Johan III:s död och slaget vid Stångebro. Intresset för järtecken delade Klint med sin omvärld, inte minst med det lutherska prästerskapet i Europa. Naturfenomen betraktades av de flesta som en reaktion från Gud på människornas synder – i värsta fall ett tecken på den annalkande apokalypsen.

I Järtecken analyserar historikern Sofia Gustafsson Klints tidigare förbisedda järteckenbok i ljuset av tidens lutherska föreställningsvärld. Varför skrev Klint boken och hur typiska var berättelserna i boken för sin tid?

 

 

Ändå är det svårt att inte dras med av hennes genomgång – och kanske dra lite på munnen åt 1500-talsmänniskans primitiva föreställningsvärld. Innan vi vänder blicken mot oss själva. […] teckentolkningen begränsar sig ju inte till en get eller gris eller kyrkoherde – utan tycks snarare beröra människan i största allmänhet.

Mattias Berg / Kulturnytt i P1

Om författaren

Sofia Gustafsson

Sofia Gustafsson

Sofia Gustafsson är historiker och universitetslektor på Institutionen för studier av samhällsutveckling och kultur (ISAK) vid Linköpings universitet. Hon disputerade 2006 vid Stockholms universitet med avhandlingen Svenska städer i medeltidens Europa. En komparativ studie av stadsorganisation och politisk kultur . Hon har därefter forskat vidare kring medeltida handel och lagar, men även om 1500-talets föreställningsvärld.  Läs mer »

Järtecken
TitelJärtecken: Joen Petri Klint och 1500-talets vidunderliga lutherdom
FörfattareSofia Gustafsson
Boktyp,
Ämne
ISBN978-91-88661-55-5
Sidantal272
Utgiven2018
IllustreradFärgbilder
OmslagAnette Rasmusson
Pris245 kr