Pressinformation:
Känslofyllda rum

Den mediala socialiteten – att titta och beröras

Anja Hirdman

Vad gör att pulsen ökar under actionscener, ögonen tåras inför ett grymt öde och känslan av förlust infinner sig när tv-serien tar slut? Hur påverkar tv-tittandet oss som medmänniskor och individer?

I Känslofyllda rum beskriver mediaforskaren Anja Hirdman det vardagliga umgänget med medier genom vilka vi möter och upplever andra människor, händelser och omvärlden. Med utgångspunkt i ny forskning kring känslor och kroppar från fält som socialpsykologi, kulturstudier och neurovetenskap ställer författaren frågor om betraktandet av andra: varför berörs vi och hur överförs känslor mellan skärm och tittare.

I fokus står skärmkulturen och den erfarenhet som tv:n fört med sig av att uppleva situationer och känna inför omvärlden utan att själv kroppsligen vara där. Hur väcks vår empati och antipati av sätten att berätta i fiktion och icke-fiktion?

TitelKänslofyllda rum: Den mediala socialiteten – att titta och beröras
FörfattareAnja Hirdman
Boktyp,
Ämne,
ISBN978-91-88661-26-5
Sidantal176
Utgiven2017
Pris219 kr

Om författaren

Anja Hirdman

Anja Hirdman

Anja Hirdman (f.1964) är medieforskare och verksam vid Institutionen för mediestudier vid Stockholms universitet. Hennes forskningsområden rör medier, visuell kommunikation, representationer av kön och klass, känslor och bilders betydelse. Hirdman har bland annat skrivit boken Tilltalande bilder (2002) som handlar om hur idéer om maskulinitet och femininitet illustreras i veckopress under skilda årtionden, Den ensamma  Läs mer »

Känslofyllda rum

Första recensionsdatum: 26 januari 2018

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild