Morgonrodnad

Socialismens stil och mytologi 1871-1914

Stefan Arvidsson

Morgonrodnad är en fascinerande bok om en ytterligt fascinerande tid. Det är svårt att på litet utrymme göra den rättvisa.

Ulrika Stahre, Aftonbladet 29/1 2016

Mycket finns […] att hämta för den som intresserar sig för spännvidden i socialistiskt tänkande.

Inga Sanner, Respons nr 2, 2016

Det är spännande läsning som dyker ner i delar av arbetarrörelsens historia och känslostyrda ursprung. […]
Det är intressant, spännande, välskrivet.

Peter Ekström, Kulturdelen 14/9 2016

Få ideologiska rörelser har spridits så snabbt över jorden som socialismen. Sedan mitten av 1800-talet har den inte bara satt djupa spår inom politiken och det sociala livet utan också haft en avgörande betydelse inom konst, litteratur, religion och livsåskådning. Många har beskrivit socialismens rationella sidor, men ingen rörelse blir mäktigutan att sätta hjärtan i brand.

I Morgonrodnad. Socialismens stil och mytologi 1871–1914 får vi återupptäcka en romantisk och mytisk sida hos Socialismen där Jesus är en större hjälte än Marx och strävan efter ”det vackra” är ett argument för det klasslösa samhället. Religionshistorikern Stefan Arvidsson beskriver socialisternas bruk av gamla myter och historier i deras konst och propaganda och fördjupar sig i de kulturella ideal som dominerade rörelsen runt förra sekelskiftet.

Myterna och stilidealen spåras till det mäktiga amerikanska ordenssällskapet The Holy and Noble Order of the Knights of Labor, men även i Europa försökte konstnärer skapa en helt ny socialistisk kultur som skulle förvandla livets alla sysslor till ”skön konst”. Det är en hisnande resa i tid och rum, i politik och estetik!

Om författaren

Stefan Arvidsson

Stefan Arvidsson

Stefan Arvidsson är professor i religionshistoria vid Linnéuniversitetet och viger sin forskning åt modern mytologi. Han har tidigare varit professor i religionshistoria vid Stockholms universitet. Fotograf: Stina Nylén Webbsida: https://lnu.se/personal/stefan.arvidsson/

Morgonrodnad Läs ett smakprov
TitelMorgonrodnad: Socialismens stil och mytologi 1871-1914
FörfattareStefan Arvidsson
Boktyp,
Ämne,
ISBN978-91-88168-26-9
Sidantal336
Storlek144 x 221 mm
Utgiven2016
Pris239 kr