Pressinformation:
Socialdemokrater möter invandrare

Arbetarrörelsen, invandrarna och främlingsfientligheten i Landskrona

Hans Wallengren

I få städer har socialdemokraterna haft en så dominant ställning som i Landskrona under 1900-talet. Länge har också invandrare kommit dit, som arbetskraft eller på flykt undan krig och förtryck i sina ursprungsländer. Men trots arbetarrörelsens uttalade engagemang för att invandrarna ska välkomnas och integreras väl tycks främlingsfientliga strömningar ha fått ett särskilt starkt fäste i Landskrona.

Socialdemokrater möter invandrare analyserar historikern Hans Wallengren arbetarrörelsens sätt att hantera invandring, segregation och främlingsfientlighet i Landskrona efter 1945. Han blottlägger attityder, handlingar och tänkesätt som påverkat arbetet och format arbetarrörelsens politik på den lokala nivån. Finns det kanske även ett samband mellan dessa förhållningssätt och framväxten av främlingsfientliga opinioner och partier?

Genom att belysa utvecklingen i ett längre tidsperspektiv kan vi upptäcka generella mönster och förändringsprocesser som inte låter sig fångas i en enbart samtidsorienterad betraktelse. Författaren beskriver och analyserar fenomen som boendesegregation, valrörelser och flyktingmottagande ur ett historiskt perspektiv och bygger sin studie på ett brett källmaterial från bland annat arbetarrörelsen, kommunala organ och lokalpressen.

TitelSocialdemokrater möter invandrare: Arbetarrörelsen, invandrarna och främlingsfientligheten i Landskrona
FörfattareHans Wallengren
Boktyp
Ämne,
ISBN9789187351402
Sidantal251
Utgiven2014
IllustreradBilder i svartvitt
OmslagJacob Wiberg
Pris209 kr

Om författaren

Hans Wallengren

Hans Wallengren

Hans Wallengren är lärare och historiker. Han forskar om främlingsfientlighet och den socialdemokratiska arbetarrörelsen och har tidigare bland annat studerat bostadsförhållanden, exempelvis i sin avhandling Hyresvärlden – Maktrelationer på hyresmarknaden i Malmö ca 1880–1925 (1995). Han är verksam vid Lunds universitet som föreståndare på Centrum för Arbetarhistoria i Landskrona, och därigenom även engagerad i undervisning på olika kurser med arbetar- och socialhistorisk inriktning. Webbsida: http://www.hist.lu.se/person/HansWallengren

Socialdemokrater möter invandrare Läs ett smakprov

Första recensionsdatum: 12 mars 2014

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild