Pressinformation:
Att återerövra framtiden

Småstaden, ungdomarna och demokratins möjligheter

Mikael Vallström

Småstadskommunen Söderhamn har varit hårt drabbad sedan industrisamhället dödförklarades. Nedläggningarna och neddragningarna har avlöst varandra och ungdomarna flyttade ifrån staden för att finna sin framtid. Men efter några radikala vägval har kommunen fått ett nyväckt hopp.
Mikael Vallström beskriver hur en akut kris med ungdomsbråk och massmedial svartmålning skapade behov av nysatsningar och hur avstampet gav oväntade insikter om demokratins möjligheter. Plötsligt framkom småstadens fördelar tack vare en närapå bortglömd resurs: en livskraftig medborgaranda!

I demokratiska processer – i diskussioner och projekt där ungdomar, skolpersonal, fritidsledare och många andra kom till tals – tog man tillsammans fram nya arbetssätt. genom intervjuer och direktcitat låter författaren oss se hur ungdomar som försatts i utanförskap istället kan bli djupt engagerade och drivkraftiga medborgare.

Att återerövra framtiden visar författaren att det går att vända utvecklingen och finna en framtid i småstaden, även i den postindustriella eran.

 

TitelAtt återerövra framtiden: Småstaden, ungdomarna och demokratins möjligheter
FörfattareMikael Vallström
Boktyp
Ämne
ISBN9789185509584
Art. nr.4143
Sidantal192
Storlek150*225
Utgiven2011
Pris229 kr

Om författaren

Mikael Vallström

Mikael Vallström är etnolog och verksam som forskare  vid FoU Söderhamn samt vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala

Att återerövra framtiden

Första recensionsdatum: 5 september 2011

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild