Dynastins kvinnor

Företagarfamiljen Ekman under tidigt 1900-tal

Therese Nordlund Edvinsson

Denna välskrivna bok är intressant för de som studerar ekonomihistoria och genushistoria och har även ett allmänt intresse.

BTJ nr 23, 2017

Svenskt näringsliv har historiskt dominerats av en rad välkända familjedynastier. I Dynastins kvinnor ger historikern Therese Nordlund Edvinsson en inblick i det moderna industrisamhällets framväxt genom att spegla en entreprenörsfamilj i en tid präglad av stora klassklyftor och genusarbetsdelning.

Hon skildrar tidsandan genom att beskriva tillvaron hos familjen Ekman som drev handelshuset Ekman & Co i Göteborg. År 1913 förvärvade de även Orrefors glasbruk, vilket Johan Ekman utvecklade till en ledande tillverkare av designat glas.

Kvinnor och minderåriga barn stod vanligen utanför handelsverksamheten, men genom att ta del av källmaterial som belyser familjelivet kan läsaren få en djupare insikt i familjens genusordning. Företagandets villkor gjorde att kvinnor spelade en central roll för att organisera vardagslivet men också för att bygga och utveckla privata och affärsmässiga nätverk.

Om författaren

Therese Nordlund Edvinsson

Therese Nordlund Edvinsson

Therese Nordlund Edvinsson (f. 1976) är docent och universitetslektor vid ekonomisk-historiska institutionen, Uppsala universitet. Hon har tidigare skrivit böcker om bland annat homosocialitet i en jaktklubb och om direktörsfruar i svenskt näringsliv. Foto: privat Webbsida: http://katalog.uu.se/empinfo/?id=N17-1062

Dynastins kvinnor Läs ett smakprov
TitelDynastins kvinnor: Företagarfamiljen Ekman under tidigt 1900-tal
FörfattareTherese Nordlund Edvinsson
Boktyp,
Ämne,
ISBN978-91-88661-14-2
Sidantal256
Utgiven2017
Pris229 kr