Myter om det nordiska

- mellan romantik och politik

Catharina Raudvere, Anders Andrén, Kristina Jennbert

I dag associeras den förkristna nordiska mytologin ofta med politisk extremism; men samtidigt som vi ifrågasätter en bokhandel vid namn Midgård äter vi runmärkt smör och har en tunnelbanestation i Stockholm som heter Odenplan. Synen på vår nordiska mytologi är uppenbarligen komplex och svår att hantera i det offentliga samtalet, medan t.ex. den grekiska mytologin känns som en levande och mindre laddad angelägenhet.

I Myter om det nordiska diskuterar författarna hur synen på den nordiska mytologin har förändrats. Från tiden fram till 1800-talets slut då våra gamla gudar var både politiskt och estetiskt gångbara till det nutida Sverige då myterna reducerats till skolbokskunskap och dess dådkraft har förpassats till historiens skräpkammare. Inte minst internationellt har våra nordiska gudasagor kopplats samman med rasmystik och den nya politiska högern.

Bakom boken står ledande forskare verksamma inom bl.a. religionshistoria och arkeologi. Myter om det nordiska är den första boken i skriftserien ”Vägar till Midgård” och författarna inleder medvetet i nutiden, eftersom alla studier av det förflutna också måste förhålla sig till den samtida debatten därom.

Om författarna

Catharina Raudvere

Webbsida: http://tors.ku.dk/ansatte/?pure=da/persons/283755

Anders Andrén

Anders Andrén

Anders Andrén, f. 1952, är professor i arkeologi vid Stockholms universitet, och har tidigare varit lektor och professor i medeltidsarkeologi i Lund. Han har även varit gästforskare i Köpenhamn, Cambridge, Athen, Sydney, Uppsala och Heidelberg. Hans avhandling (1985) handlade om urbaniseringen i det medeltida Danmark. Därefter har han i sin forskning även ägnat sig åt  Läs mer »

Kristina Jennbert

Kristina Jennbert

Kristina Jennbert är professor i arkeologi vid Lunds universitet. Så här formulerar hon själv sitt val av forskningsområde: Jag fastnade för arkeologi redan på 1970-talet när vi studenter seminariegrävde ute i Ulamossen vid Vikhög. På sommaren grävde vi en stenåldersboplats i Ageröds mosse. Arkeologi facinerar. Inte bara det praktiska arbetet utan också de teoretiska perspektiven.  Läs mer »

Myter om det nordiska
TitelMyter om det nordiska: - mellan romantik och politik
FörfattareCatharina Raudvere, Anders Andrén, Kristina Jennbert (red.)
Boktyp
Ämne
ISBN978-91-89116-19-1
Art. nr.4021
Sidantal189
Storlek148 x 226 mm
Utgiven2001
IllustreradSvartvitt
Pris159 kr