Pressinformation:
När verkligheten inte stämmer med kartan

Lokala förutsättningar för hållbar utveckling

Mikael Vallström

Varför fungerar inte modellerna för hållbar utveckling av den svenska landsbygden? Är brukssamhällen, omstrukturerade industriorter och norrländsk glesbygd den globala ekonomins hopplösa förlorare? Kanske kan vi vända på perspektiven och i stället utgå från de lokala förutsättningarna för ett uthålligt samhällsbygge?

Frågorna står i fokus för När verkligheten inte stämmer med kartan. Författarna har mött invånare på några mindre orter som trots motgångar rymmer oväntade möjligheter. I småstaden Söderhamn ifrågasätter en grupp unga vuxna de urbana idealen och talar om downshifting, medan ”bruksandan” i Ljusne kommer till uttryck i en ny typ av kollektiv mobilisering. Och när landsbygdens eldsjälar tar fram en konkret plan för lokalsamhällets omställning omformuleras synen på ekonomi och demokrati till en radikal vision om en framtid som vilar i invånarnas egna händer.

Boken visar hur mer långsiktiga mål kan vara möjliga att nå om de bygger på platsernas sociala och kulturella resurser. Budskapet är att det behövs nya utgångspunkter för att komma tillrätta med vår tids kanske mest svårlösta fråga: den om det hållbara samhället.

TitelNär verkligheten inte stämmer med kartan: Lokala förutsättningar för hållbar utveckling
FörfattareMikael Vallström (red.)
Boktyp,
Ämne
ISBN978-91-87675-10-2
Art. nr.4194
Sidantal224
Storlek150 x 225
Utgiven2014
Pris229 kr

Om författaren

Mikael Vallström

Mikael Vallström är etnolog och verksam som forskare  vid FoU Söderhamn samt vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala

När verkligheten inte stämmer med kartan

Första recensionsdatum: 8 september 2014

Pressbilder

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild