Skärvor av 1900-tal

Arkeologiska essäer

Mats Burström

Artiklarna är flyhänt skrivna och stimulerande läsning för alla med intresse för historia och arkeologi.

BTJ, Ewa Bergdahl. Häfte nr 1, 2016

Det är i långa stunder gripande funderingar över det 1900-tal som redan bokstavligt och bildligt är på väg mot förgänglighetens underjord. […] Burströms essäistiska format håller ämnet på en ytlig, om än elegant, nivå.

Axel Andersson, Populär Historia 4/2016

Läs Mats Buströms understreckare om boken!

Alla platser har en historia att berätta. I Skärvor av 1900-tal söker arkeologen Mats Burström upp ställen där något alldeles speciellt utspelat sig. En mytomspunnen filminspelningsplats i Kalifornien, en specialbyggd arena för Tredje rikets skördefestival, gropen efter en störtad raket i Småland och sovjetiska kärnvapenbaser på Kuba.

Platser som myllrat av liv och rörelse ligger nu tysta och öde. Den tydliga skillnaden mellan då och nu gör intryck på en besökare. Ibland är de fysiska spåren från tidigare händer iögonfallande, ibland oansenliga. Oavsett storlek hjälper lämningarna oss att få syn på andra aspekter av det förflutna än de som brukar dominera historieskrivningen. De kvarlämnade tingen låter oss komma nära människor som annars sällan uppmärksammas.

Resterna av det förra århundradet framstår ofta som märkvärdigt tidlösa fornlämningar. Som skärvor av en förlorad helhet har de en förunderlig förmåga att beröra och väcka nya tankar.

Om författaren

Mats Burström

Mats Burström

Mats Burström är professor i arkeologi vid Institutionen för arkeologi och antikens kultur, Stockholms universitet. Han har genom en rad studier av 1900-talslämningar och författande av en lärobok i samtidsarkeologi starkt bidragit till att etablera detta forskningsfält i Skandinavien. Mats Burströms forskning rör sig ofta i nya riktningar och visar hur lämningar som tidigare förbisetts  Läs mer »

Skärvor av 1900-tal Läs ett smakprov
TitelSkärvor av 1900-tal: Arkeologiska essäer
FörfattareMats Burström
Boktyp,
Ämne,
ISBN978-91-88168-00-9
Sidantal120
Storlek144 x 221 mm
Utgiven2015
IllustreradFärgbilder
Pris209 kr