Pressinformation:
Våld

Representation och verklighet

Eva Österberg, Marie Lindstedt Cronberg

Våld – det reella våldet, de fysiska händelser som äger rum i olika former och sammanhang kommer de flesta av oss sällan i kontakt med. Däremot möter vi ofta bilder av våld; det skildras i dagstidningarnas reportage, i nyhetssändningar, på film, i konst och litteratur.

Antologin Våld. Representation och verklighet handlar om just detta, hur våld presenteras för oss. Medverkande skribenter är historiker, konstvetare och filmvetare. Texterna behandlar allt från skottet på Operan och Adolf Eichmann till föreställningar om våld i den medeltida landslagen och Jan Guillous film Ondskan.

Våld är den tredje och sista delen i trilogin om våldets kulturhistoria. Tidigare böcker är Våldets mening. Makt, minne, myt (2004) och Kvinnor och våld. En mångtydig kulturhistoria (2005). Samtliga böcker är redigerade av Eva Österberg, professor i historia och Marie Lindstedt Cronberg, fil dr i historia, båda verksamma vid Lunds universitet.

TitelVåld: Representation och verklighet
FörfattareEva Österberg, Marie Lindstedt Cronberg (red.)
Boktyp
Ämne
ISBN978-91-89116-87-0
Art. nr.4085
Sidantal346
Storlek150 x 225
Utgiven2006
IllustreradSv/v
Pris249 kr

Om författarna

Eva Österberg

Eva Österberg är professor i historia vid Lunds universitet och känd som förmedlare av historia i populärvetenskapliga sammanhang, bland annat i dagspress och tv. Hon har gett ut ett flertal böcker och är en flitig föreläsare. Webbsida: http://www.hist.lu.se/person/EvaOsterberg/

Marie Lindstedt Cronberg

Marie Lindstedt Cronberg är docent i historia och arbetar som forskare och lärare vid Historiska institutionen i Lund. Hennes forskningsprofil utgår från ett intresse för genus, rätt, kulturhistoria och förändringar i människors värderingar över tid. Webbsida: http://www.hist.lu.se/person/MarieLindstedtCronberg

Våld

Första recensionsdatum: 28 november 2006

Beställ recensionsexemplar
  • CAPTCHA-bild